Keuze uit 2.842 vakanties

Header
<

Zwanger vliegen

Vliegen mag tot 36 weken. Verwachten jullie een tweeling of meerling, dan mag dit zelfs maar tot 32 tot 34 weken. 
Daarna laten vliegtuigmaatschappijen je niet meer toe, omdat de kans om te bevallen tijdens de vlucht dan te groot is. Het beste moment is te vliegen in het 2e trimester, tussen week 14 en 27. Je bent voorbij het 1e trimester en met een beetje geluk ook de ochtendmisselijkheid, je hebt wat meer energie en de kans op een miskraam of vroeggeboorte is een stuk lager.

Overleg je reisplannen met de verloskundige of huisarts en zorg dat je op de vakantiebestemming weet waar de dichtstbijzijnde arts en ziekenhuis zich bevinden. Neem op reis je zorgverzekeringspapieren, zwangerschapsverklaring en zwangerschapskaart mee. Hierop staan al je medische  gegevens die van belang zijn, mocht je op vakantie toch bevallen.


Comfortabel vliegen
Kies een stoel in het midden van het vliegtuig, ongeveer ter hoogte van de vleugels. Hier heb je het minst last van turbulentie. Neem een stoel bij het gangpad, zodat je af en toe je benen kan strekken. Ook kan je zo makkelijk naar het toilet of een rondje lopen. Lange tijd stil zitten kan je voeten en enkels doen opzwellen of kramp veroorzaken in je benen. Trek je schoenen uit en leg je benen op je bagage onder de stoel voor je. Sinds zwangerschap je meer kans geeft op trombose, moet je er voor zorgen dat je bloed blijft circuleren. Dit betekent elk uur een rondje lopen door de cabine en elk half uur stretch-oefeningen doen. Zorg wel dat je gaat zitten op het moment dat er turbulentie aan komt.  Als je zit, zorg er dan voor dat je riem altijd vast zit en maak deze vast onder je buik. Onverwachte turbulentie kan hard toeslaan en als je zwanger bent extra gevaarlijk als je verkeerd terecht zou komen. Drink voldoende vocht tijdens de vlucht. De lucht in het vliegtuig droogt uit. Beter laat je koffie, thee en frisdrank staan. Deze zijn licht vochtverdrijvend. Ook doe je er goed aan voor de vlucht niets te eten wat extra gassen zou produceren. Dat geeft een onaangename vlucht.

Qua kleding trek je aan wat jou comfortabel zit. Trek iets aan wat ook makkelijk uit te trekken is als je naar het toilet moet. Daar is al weinig ruimte. Gebruik kleding met laagjes, zodat je makkelijk kan wisselen als het te warm of te koud is. Ook steunkousen kunnen helpen om trombose te voorkomen.
 

Is het veilig om door een bodyscan of metaaldetector te gaan?
Ja. Metaaldetectors en bodyscanners gebruiken een laag-energie radiogolven om te scannen op gevaarlijke objecten. De hoeveelheid energie is zo laag dat dit geen probleem kan opleveren voor jou of je ongeboren kind. Let wel op apparatuur die rontgenstraling gebruiken. Deze apparatuur gebruiken ze niet meer in Nederland, maar in sommige landen komen deze nog voor. Geef in dat geval aan dat je zwanger bent, zodat ze handmatig kunnen fouilleren.


Is in een vliegtuig een cabine onder druk veilig voor een zwangere vrouw?
Ja. Zo lang jij gezond bent, moet dit geen probleem zijn voor jou en je baby. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager dan dat op de grond op zeeniveau, er is dus iets minder zuurstof. Je kan het vergelijken als ademen in een stad die iets hoger boven zeeniveau ligt. Het verschil in de hoeveelheid zuurstof is zo extreem klein dat dit geen effect kan hebben op het weefsel of de vloeistof rondom je baby. Check echter voor je gaat vliegen met je arts of verloskundige of het verstandig is om te gaan vliegen.
 

Kan mijn ochtendmisselijkheid erger worden op vakantie met betrekking tot temperatuur of hoogteverschil?
Het is mogelijk dat dit erger kan worden. Een locatie op grotere hoogte of hogere temperatuur kan er voor zorgen dat je misselijk raakt. Helemaal als je ergens heen gaat waar het erg koud of erg heet is. Meestal verdwijnt dit snel, zodra je lichaam is gewend aan de nieuwe omgeving, meestal binnen 3 tot 5 dagen. Doe rustig aan en drink voldoende vocht.


Is straling tijdens de vlucht slecht voor mijn ongeboren kind?
Overal is straling, niet alleen tijdens het vliegen, ook als je gewoon op straat loopt krijg je kosmische straling van de zon en sterren. Omdat de lucht hoger in de lucht dunner is, is de straling daar wel iets hoger dan op aarde zelf. Echter zijn ze voor iemand die af en toe via het vliegtuig reist niet hoog genoeg om daar echt een punt van te maken. Tijdens zonnestormen kunnen de stralingsniveaus wel omhoog gaan. gelukkig komt dit maar weinig voor. Sommige experts raden aan om niet te vliegen als er een zonnestorm is voorspeld en de reis dan twee dagen uit te stellen. Er is een doorlopend onderzoek naar straling en vliegcrew. In sommige laden worden zwangere crew members tijdelijk verplaatst naar vluchten die lager vliegen of een baan op de grond. Voor de reizigers die af en toe het vliegtuig pakken, zwanger of niet,
is het niet gevaarlijk genoeg om vliegen te verbannen.